تحت هر شرایطی صادرات محصولات پتروشیمی به اروپا ادامه می‌یابد

خورنا: عبدالحسین بیات در گفت‌وگو با مهر در واکنش به اظهار نظر مقامات آمریکا مبنی بر تحریم فروش و صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های پلیمری ایران در بازار اروپا، گفت: ایالات متحده آمریکا از سال گذشته تحریمهای جدیدی را علیه صنعت پتروشیمی ایران اعمال کرده است.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه در این تحریم‌های آمریکایی محدودیت‌هایی در فروش کاتالیست، تجهیزات و برخی از مواد شیمیایی استراتژیک به ایران اعمال شده بود، تصریح کرد: بر این اساس به مجتمع‌های پتروشیمی داخلی اجازه خرید این کالاها را در بازارهای بین‌المللی نمی‌دادند.

معاون وزیر نفت با اعلام اینکه این تحریم‌ها زحماتی را برای صنایع پتروشیمی ایران به وجود آورد، اظهار داشت: از این‌رو برای تامین کالا و تجهیزات از روش‌های مختلف “دور زدن تحریم” استفاده شد و بسیاری از کاتالیست‌ها و مواد شیمیایی مورد نیاز تامین شده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه حتی برخی از کشورهای اروپایی به قراردادهای خود در قبال صنعت پتروشیمی ایران در چند سال اخیر پایبند نبوده‌اند، بیان کرد: در سه دهه گذشته همواره از روش‌های مختلفی برای دورزدن تحریم‌های آمریکایی و اروپایی استفاده شده است.

وی با اعلام اینکه خواسته بدخواهان نظام ایران توقف توسعه و پیشرفت صنعت پتروشیمی است، درخصوص احتمال تعلیق و توقف فروش محصولات پتروشیمی ایران در اتحادیه اروپا، توضیح داد: قطعاً تحریم‌های آمریکا تاثیری در فروش و صادرات محصولات پتروشیمی ایران در بازارهای اروپایی ندارد.

بیات با اشاره به اخذ نظام نامه “ریچ” از اواخر سال ۲۰۱۰ میلادی، افزود: بر اساس این نظام‌نامه تمامی محصولات پتروشیمیایی ایران توسط موسسات کنترل و کیفی اروپا پذیرش شده و با اخذ گواهی کیفیت منعی در فروش و صادرات محصولات پتروشیمی به این منطقه وجود ندارد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پایان خاطرنشان کرد: تحت هر شرایطی صادرات محصولات مختلف پتروشیمی ایران به اروپا ادامه می‌یابد.

اتحادیه اروپایی سال ۲۰۰۷ میلادی تصمیم گرفت سیستمی را تحت عنوان “ریچ” طراحی کند که بر اساس این پروژه جدید زیست محیطی باید تمامی مواد شیمیایی قبل از ورود به بازار اروپا مورد آزمایش قرار گیرند.

بر اساس نظام ‌نامه ریچ باید تمامی محصولات شیمیایی صادراتی به اتحادیه منطقه یورو زیر پوشش این قانون قرار بگیرند و تولیدکنندگان و واردکنندگان محصولات پتروشیمی و شیمیایی باید آمار دقیقی از مواد تولید و وارد شده ارائه کنند، ضمن آنکه هیچ شرکتی حق تولید و یا بازاریابی مواد ثبت نشده را ندارد.

از ابتدای سال ۲۰۱۱ میلادی تاکنون نزدیک به ۳۰ محصول پتروشیمی و فرآورده پلیمری ایران در لیست اتحادیه اروپا ثبت‌نام شده است و از این رو سهم حدود ۱۱ درصدی کشورهای اروپایی در بازار محصولات پتروشیمی ایران حداقل تا سال ۲۰۱۳ میلادی حفظ خواهد شد.

در حال حاضر انواع محصولات پتروشیمی ایران به ۱۷ کشور اروپایی صادر می‌شود به طوریکه در شرایط فعلی ایران دومین صادرکننده بزرگ صادرات پلی اتیلن سنگین و متانول به کشورهای اروپایی است.

بر اساس آمارهای نیمه‌رسمی، جمهوری اسلامی ایران سالانه حدود ۲ میلیارد دلار انواع محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های پلیمری به کشورهای مختلف اروپایی صادر می‌کند.

از سوی دیگر اخیراً به منظور افزایش صادرات محصولات به کشورهای اروپایی راه‌اندازی این مرکز جدید ذخیره‌سازی و توزیع پتروشیمی در یکی از کشورهای شرق اروپا در دستور کار شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران قرار گرفته است.