برگزاری اولین انتخابات بعد از ‘بهار عربی’ در تونس

خورنا: رای‌گیری در تونس از صبح روز یکشنبه، ۲۳ اکتبر آغاز شده است. این اولین انتخابات آزاد، پس از آغاز “بهار عربی” در منطقه است که ۹ ماه بعد از برکناری زین‌العابدین بن علی، رئیس‌جمهور پیشین تونس، برگزار می‌شود.

در این انتخابات ۲۱۷ نماینده مردم تونس برای تشکیل شورای تنظیم قانون اساسی جدید این کشور انتخاب خواهند شد. اعضای این شورا افزون بر تهیه پیش‌نویس قانون اساسی جدید تونس، رئیس دولت موقت این کشور را هم تعیین خواهند کرد.

انتظار می‌رود که نامزدهای معرفی شده از سوی حزب اسلام‌گرای نهضت بیشترین آرا را به دست بیاورند، هرچند هنوز مشخص نیست که آیا این حزب می‌تواند اکثریت را در اختیار بگیرد یا نه.

در جریان رقابت‌های انتخاباتی در روزهای گذشته، نگرانی‌هایی درباره اختلاف‌نظر و بروز شکاف بین اسلام‌گرایان و سکولارها و نیز وضعیت تامین مالی احزاب و عدم استقبال رای‌دهندگان، ابراز می‌شد.

اما روز جمعه گذشته و همزمان با پایان یافتن فرصت نامزدهای انتخابات برای تبلیغ، خبرنگاران از خوش‌بینی گسترده درباره برگزاری این انتخابات خبر دادند.

مادر محمدبوعزیزی، پسر جوانی که خودسوزیش در ماه دسامبر گذشته، آغازگر اعتراضات در تونس لقب گرفت، به خبرگزاری رویترز گفت که برگزاری این انتخابات، یک پیروزی برای آزادی و شرافت انسان‌هاست.

او اضافه کرد: “از این که مرگ پسرم این فرصت را فراهم کرد که ترس و بی‌عدالتی پشت سر گذاشته شود، راضیم. به این شرایط خوشبین هستم و برای کشورم آرزوی موفقیت می‌کنم.”

حسین خلیفی، یکی از رای‌دهندگان که ۶۲ سال دارد، به خبرگزاری فرانسه گفت: “دیشب از شدت خوشحالی، اصلاً نخوابیدم.”

برخلاف لیبی، همسایه شرقی تونس، روند انتقال قدرت در تونس به مراتب در صلح و با آرامش بیشتری انجام شد.

نهضت که یک حزب اسلام‌گرای میانه‌رو است، برای کاستن از نگرانی سکولارهای این کشور، بر تعهدش به برقراری دموکراسی و تامین حقوق زنان تاکید کرده است.

“حزب دموکراتیک پیشرو” که یک حزب سکولار است، مهم‌ترین رقیب نهضت به شمار می‌رود.

بیش از ۷ میلیون نفر در تونس واجد شرایط رای دادن هستند. بیش از ۱۰۰ حزب و تعدادی نامزد مستقل هم برای شرکت در رقابت‌های انتخاباتی ثبت‌نام کرده‌اند.

صدها ناظر خارجی بر روند برگزاری این انتخابات نظارت می‌کنند و هزاران نفر دیگر از خود مردم تونس هم نظارت بر صندوق‌های رای را به عهده گرفته‌اند.
اعضای هیات ناظری که اتحادیه اروپا به تونس فرستاده است، گفته‌اند که روند تبلیغات انتخاباتی در مجموع، شفاف بوده است.

در ماه‌های گذشته، شیوه اعتراضی مردم تونس سرمشق کشورهای دیگر عربی هم قرار گرفت و بعد از آن، مصر، لیبی، یمن، بحرین و سوریه هم دچار ناآرامی‌های مشابهی شدند که منجر به سقوط دولت‌ها در مصر و لیبی هم شد.

رای‌گیری ساعت ۱۹ به وقت محلی در تونس به پایان می‌رسد و انتظار می‌رود نتایج نهایی انتخابات تا روز دوشنبه مشخص شود.

برآورد شده‌است که با تشکیل شورای تنظیم قانون اساسی جدید تونس، پیش‌نویس این قانون در مدت یک سال آماده شود.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *