باران اسیدی یا شاهکار دولت دهم؟/ آیا “سپر یونی” عامل تنگی نفس اهوازی ها است؟/ اهوازی ها فدای تهرانی ها شدند؟!

خورنا: هفته گذشته بر اثر یک اتفاق نادر آب و هوایی و پس از بارش اولین باران پاییزی، بیش از ۵ هزار نفر از شهروندان خوزستانی که ۹۵ درصد آنها را شهروندان اهوازی تشکیل می دادند، دچار تنگی نفس شدیدی شدند که این امیر باعث اما و اگرهای فراوان شد.

به گزارش خورنا از خوزستان، هفته گذشته بر اثر یک اتفاق نادر آب و هوایی و پس از بارش اولین باران پاییزی که مسئولان آن را باران اسیدی خواندند، بیش از ۵ هزار نفر از شهروندان برخی شهرهای خوزستان به خصوص شهروندان اهوازی دچار تنگی نفس شدیدی شدند اما سرانجام مشخص نشد که دلیل و مواد تشکیل دهنده این باران شیمیایی چه بوده است و با توجه به اینکه خوزستان همیشه از نظر آب و هوایی در وضعیت بحرانی قرار داشته، چرا تابحال چنین اتفاقی رخ نداده بود ؟!

وزیر بهداشت: باران اسیدی عامل تنگی نفس خوزستانی ها

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این خصوص گفته بود: علت تنگی نفس خوزستانی ها طی روزهای اخیر می تواند اسیدی بودن باران باشد که همین امر نیز ۶۰سال پیش در انگلستان بوقوع پیوست.

اما وزیر بهداشت اصلا در این خصوص توضیح نداد که بر چه اساسی مشکل تنگی نفس خوزستانی ها را پس از بارش باران با وضعیت ۶۰ سال پیش انگلستان مقایسه میکند ؟! آب و هوای انگلستان یک آب و هوای کاملا متفاوت با اقلیم خوزستان است و چنین مقایسه غیر اصولی و غیر کارشناسانه ای نمیتواند دلیل منطقی و عقلانی داشته باشد و به نظر میرسد که آقای قاضی زاده صرفا قصد عادی جلوه دادن شرایط و جهت ناصحیح دادن به افکار عمومی را داشته است.

قائم مقام وزیر بهداشت: محیط زیست به نوع آلاینده ها در روز حادثه اشاره نکرده است

همچنین محمد حسن سرمست، قائم مقام وزیر بهداشت در این خصوص اظهار داشت: بررسی و جمع بندی نهایی درباره علت بروز تنگی نفس ناگهانی در بیش از ۵۵۰۰ شهروند خوزستانی نشان داد که علت این پدیده نادر باریدن اولین باران پاییزی در شرایطی که کاهش وزش باد و سکون جریان هوا را داشتیم و نیز رطوبت بالا و وجود آلاینده های موجود در هوا اعلام کرد.

وی  در پاسخ به پرسشی در مورد نوع آلاینده‌ها گفته بود: سازمان محیط زیست در گزارش خود به وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی اهواز به نوع آلاینده های موثر در روز حادثه اشاره نکرده است.

چرا سازمان محیط زیست نوع آلاینده ها را معرفی نکرد ؟!!

بر اساس این گزارش، اگر فرض ماجرا را بر این اساس بگذاریم که باران اسیدی عامل تنگی نفس خوزستانی ها بوده است، باید دید که به چه علت سازمان محیط زیست در گزارش خود به نوع آلاینده ها اشاره نکرده است ؟! دو فرض وجود دارد: یا سازمان محیط زیست توانایی شناسایی عوامل آلاینده را نداشته است که بنابراین، گزارشی که درباره باران اسیدی داده است نیز زیر سوال میرود و یا از نوع و میزان آلاینده ها با خبر بوده است اما آن را اعلام نکرده که باید پیگیری دلیل این امر شد.

قطعا با شناختی از توانمندی های سازمان محیط زیست وجود دارد، میتوان فهمید که شناسایی عوامل آلاینده کار سختی نبوده است، بنا بر این عدم اعلام آن به وزارت بهداشت و همچنین به مردم، باعث ایجاد شک و تردید و ترس در مردم میشود. آیا اتفاق جدیدی در سال جاری رخ داده که در سالهای پیش وجود نداشته ؟ آیا آلاینده های جدیدی به آلاینده های موجود در سطح اهواز اضافه شده است که در سالهای گذشته وجود ندارد ؟! آیا این نکته که ۹۵ درصد کسانی که دچار تنگی نفس شدند نمیتواند دلیل این نکته باشد که در اهواز آلاینده جدیدی اضافه شده است که در سالهای گذشته وجود نداشته ؟!

کارشناس برجسته هواشناسی: انسان میتواند در استخر اسیدی شنا کند بدون اینکه آسیبی ببینید!

یک کارشناس برجسته علم هواشناسی در گفتگو با خبرنگار خورنا در خصوص باران اسیدی اظهار داشت: در اثر انباشت دود کارخانه ها، خودروها، هواپیماها و امثال آن در هوای بالای شهرها گاز دی‌اکسید گوگرد و دی ‌اکسید ازت در این مناطق افزایش می یابد، هنگام بارندگی این گازها با آب باران واکنش داده، اسید سولفوریک و اسید نیتریک را تولید می کنند و با ریزش این اسیدها همراه باران بر سطح زمین اصطلاحا گفته می شود باران اسیدی است .

Ref4_Com_Acid-rain_L195رئیس اداره هواشناسی شهرستان ماهشهر در خصوص اثرات باران اسیدی بر روی انسان ها افزود: یک فرد به راحتی میتواند زیر باران های اسیدی راه برود بدون اینکه احساسی از اسیدی بودن  آن داشته باشید. انسان حتی می تواند در استخری اسیدی با pH 5.0 شنا کند بدون اینکه آسیبی ببیند .

علیرضا رشنو خاطرنشان کرد: پس بیان این حرف که باران اسیدی باعث تنگی نفس شده است زیاد معقول به نظر نمی رسید چرا که باران اسیدی به صورت مایع است و به ریه وارد نمی شود، همچنین اگر این اسید به ریه وارد شود باید احساس سوزش ایجاد کندو نمیتواند باعث تنگی نفس شود.

وی خاطرنشان کرد: البته مسمومیت با مونوکسید کربن می تواند باعث تنگی نفس شود  که این عامل ربطی به باران اسیدی ندارد.

ماجرا چیست ؟! باران اسیدی، عذاب الهی یا شاهکار دولت دهم؟!

همه این سوالات و شک و تردید ها و وجود مسئله مهم بهداشت و سلامت، خورنا را وادار کرد تا با تحقیق و پیگیری به نتایج قابل توجه، قابل تامل و تاسف باری دست پیدا کند.

بیش از چهار ماه پیش در شهر اهواز با حضور محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت، از تکنولوژی «سپر یونی» توسط سازمان حفاظت از محیط زیست! بهره برداری شد تا به کمک آن از ورود گرد و غبار به کشور جلوگیری شود.

IMG00125943

محمود احمدی نژاد در مراسم افتتاح این طرح اعلام کرد این طرح ۵۰ تا ۸۰ درصد گرد و غبار ورودی به کشور را کاهش می دهد.

این تکنولوژی که در آغاز راه با مخالفت سازمان هواشناسی کشور روبرو شد، با پنج دستگاه در «مرکز تحقیقات و مدیریت هوا و تغییرات اقلیمی خوزستان» در ۲۵ کیلومتری غرب اهواز (اطراف حمیدیه) به کار گرفته شد. این سیستم نوعی تکنولوژی روسی است که به دلیل تحریمها اسم شرکت سازنده و تصاویر آن اجازه انتشار ندارد. دستگاه ها به گونه ای مکان یابی و نصب شده اند که در زاویه ۳۰ درجه از باد شمال غرب به جنوب شرق (باد غالب در منطقه) عمل می کنند و حدود ۱۲۰ کیلومتر مربع را تحت پوشش قرار می دهند.

«سپر یونی» با استفاده از الکتریسیته، یون هایی تولید و در ارتفاعات (حدود ۱۰ کیلومتر) ساطع می کند. به این ترتیب یک لایه و فضای باردار در بخش بالای جو، ایجاد و فضا دوقطبی (مثبت و منفی) می شود. در نتیجه ذراتی (گرد و غبار) که در این فضای دو قطبی قرار گرفته اند باردار شده و با اتصال به یکدیگر سنگین و در یک مسیر کوتاه نشست می کنند. این فضا بر اساس اعلام قبلی حدود نیم متر تا ۱۰ متر است که محدوده تردد و تنفس انسان ها را در بر میگیرد. این فرآیند همچنین باعث افزایش رطوبت در فضای باردار و در نهایت سنگینی ذرات و نشست آنها می شود.

عدم پاسخگویی مسئولان کشوری سازمان محیط زیست درباره نتایج سپر یونی اهواز

هرچند با گذشت بیش از ۴ ماه از بهره برداری از این طرح، سازمان حفاظت محیط زیست هنوز حاضر نیست درباره این تکنولوژی جدید مقابله با ریزگردها شفاف سازی کند و نحوه فعالیت و تاثیر آن بر محیط زیست در هاله ای از ابهام است اما میتوان با توجه به اتفاق اخیر حدس های جدی در خصوص این تکنولوژی زد.

عدم شفاف سازی در خصوص این طرح تا جایی پیش رفته است که رئیس مرکز ملی تغییر هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست (که از ابتدا مسئول خریداری دستگاه ها و بازدیدها و بررسی های خارج از کشور بوده) از دادن اطلاعات در خصوص طرح “سپر یونی اهواز” طفره می رود و می گوید: این روش هنوز در مرحله تحقیقات است و با توجه به اینکه باید دو دوره متفاوت فصلی (بهار و زمستان آینده) را طی کند، هنوز نمی توان درباره نتایج استفاده از این سیستم و ادامه کار آن اظهار نظر کرد.

سازمان محیط زیست: سازمان هواشناسی زود قضاوت کرد!

وحدتی همچنین درباره انتقاداتی که مسئولان سازمان هواشناسی کشور نسبت به عملکرد سپر یونی و بیهوده بودن آن مطرح کرده اند، تصریح می کند: منتقدان زود قضاوت کردند و باید کمی صبر می کردند تا با نتایج علمی اظهار نظر کنند.

تاثیر انتشار فرکانس ها بر روی انسانها ناشناخته است/ “سپر یونی” نه شناسنامه دارد نه تاییدیه متخصصان

غلامرضا گودرزی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز که از منتقدان این طرح است، می گوید: مدتی پیش سازمان محیط زیست تعدادی از اساتید خوزستانی را برای مشاوره طرح دعوت کرد. آنها بازبینی کاتالوگ و اطلاع کامل از مشخصات دستگاه ها همچنین تائید سازمانهای ذی صلاح برای انتشار جریان الکتریکی در فضای باز را به عنوان پیش شرط مطرح کردند اما سازمان محیط زیست از ادامه کار سر باز زد.

وی می افزاید: این تکنولوژی هم اکنون در ابعاد کوچک تر در صنایع (کارخانه های فولاد و سیمان) برای کاهش غبار استفاده می شود، با این تفاوت که در کارخانجات فضا بسته و قابل کنترل است. انتشار فرکانس ها در فضای باز باید حتما بررسی شود زیرا تاثیر آنها روی انسان ها و حیوانات هنوز ناشناخته است.

گودرزی تصریح می کند: تکنولوژی که شناسنامه نداشته باشد و متخصصان داخلی هم آن را تائید نکرده باشند، تکنولوژی تحمیلی تلقی می شود.

اهوازی ها فدای تهرانی ها شدند؟ / اول قرار بود در تهران باشد، اما برای آزمایش در اهواز اجرا شد!!

بر گزارش خورنا، بر اساس اطلاعات قابل اطمینان ابتدا قرار بر این بود که این دستگاه ها برای تعدیل هوای تهران به کار گرفته شود اما بعد مقرر شد به صورت آزمایشی در اهواز راه اندازی شود و در صورت مثبت بودن نتایج برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به کشور، در مرزها مورد استفاده قرار گیرد. جالب توجه اینکه تمام این مراحل با ورود مستقیم مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست کشور و بدون نظرخواهی از مدیران و کارشناسان خوزستانی اجرا شده است.

خطر سپر یونی برای مردم زیاد است/ مدیران فعلی محیط زیست در خصوص این تکنولوژی نظر دیگری دارند

مجید عباسپور رئیس انجمن متخصصان محیط زیست نیز معتقد است: این تکنولوژی روش مناسبی برای مقابله با ریزگردها نیست.

وی می گوید: «سپر یونی» با مغناطیسی کردن ذرات، موجب سنگین و ته نشین شدن آنها می شود. طبیعتا باتوجه به اینکه حجم ذرات به مرور زیاد می شود، این راه حل مناسب نیست. ضمن اینکه بررسی صورت گرفته نشان می دهد میدان مغناطیسی ایجاد شده برای باردار کردن این ذرات بسیار قوی است.  بنابراین آثار سوئی که ایجاد می کند در مقایسه با قدرت کنترل ذرات (که آنهم فکر نمی کنیم بتواند حجم قابل توجهی را ته نشین کند) زیان بارتر است.

عباسپور درباره فعالیت چهار دستگاه در اهواز تصریح می کند: خطر این میادین فشار قوی مردم را تهدید می کند. این مساله به مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست منعکس شده است. اگر چه مدیران پیشین محیط زیست اعتقاد داشتند که این تکنولوژی بی ضرر است اما به نظر می رسد مدیران فعلی نظرات دیگری داشته باشند.

اهواز همچنان آلوده ترین شهر جهان/ حالا دیگر سپر یونی هم اضافه شد

۱۲ سال از هجوم ریزگردها می گذرد، اهواز برای دومین بار به عنوان آلوده ترین شهر جهان معرفی می شود. برای طرح مبهم «سپر یونی» برای هر دستگاه پنج میلیارد تومان هزینه می شود.

IMAGE634756943152934588

با توجه به اینکه برخی از مصاحبه های این گزارش در خصوص سپر یونی پیش از این باران به ظاهر اسیدی! تهیه شده بود باید دید آیا مسئولان همچنان میخواهند منتظر گذشت فصل ها و نتیجه گیری در خصوص ضرر های طرح سپر یونی بمانند و همچنان با جان مردم بازی کنند یا این طرح به سرعت از میدان فعالیت خارج میشود و بیش از این به شهروندان آسیبی نمیرساند؟

حال باید منتظر ماند و دید ابتکار سازمان حفاظت محیط زیست برای مقابله با ریزگردها و تعیین سرنوشت «سپر یونی» چیست؟ آیا باز هم با پوشاندن اشتباهات دولت سابق میخواهند این طرح را ادامه دهند و در پاسخ ابهامات به مردم بگویند “کی بود، کی بود، من نبودم؟” یا در یک اقدام فوری و پیش از بارش باران های بعدی این سیستم را از فعالیت خارج و سلامت شهروندان اهوازی را بیش از به خطر نمی اندازند ؟!

از انتشار این گزارش در دیگر خبرگزاری ها و پایگاه های خبری حتی بدون ذکر منبع استقبال ویژه میشود.

گزارش از علی چاروسائی

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • محمد عجب! خوزستان دین خود را به اسلام ادا کرد، الانم سر صف ادای دین به سایر بخشهاست
    • علی از طرفی هم در حال ادای دین به اصفهان و فلات مرکزی هست. کلا ما خوزستانی ها آدم های خوبی هستیم و جای همه ما در بهشت است!!!
    • محمد دقیقا :(
    • ناشناس dar morede behboie mohite zist vasalamtie mardome ma farghi beine ma khozestni ha va tehrani ha nist vali in masal moheme ke chera hamishe va dar tamame dore ha Az madome khozestan be onvane separe bala estefade shode.aya in be dalile bi zabani va nadashtane rohieie eeterazi dar barabaretarhai ke be zyian ma abo khakeman bode nist hamantor ke goftid agar in tarh dar tehran azmayesh mishod che basa moshkelati ro baraie dolat be lahaze syiasi be vojod miavordva hala ham mesle hamishe che jaii behtaro kam hazine tar Az Ahvaz ast baraie dolat be haman dalil ke on hame moshak be dezfol va Ahvaz zadan araghiha goftan deynemon ro ada kardim val be mahze inke tehran bob baran shod ghatnameie solh emza shod darde ma inas
    • t.nik آره بخاطر همینه که اسم طرحشونو گذاشتن بهشت آباد
  • نازنین خوزستانی بی عرضه به ما میگن، حرفی ندارم که بگم، فقط اینو بگم خوزستان با تمدن 7000 ساله، موش ازمایشگاهی شهری 200 ساله تهران شده، متاسفم واسه خودمون ..
    • ساجده بی عرضگی از خودمونه که حق ما رو برمیدارن صاحب میشن هیچ کاری هم نمیکنیم... عوضش اونا خوب یاد گرفتن روز به روز بیشتر بخوان... همیشه آدمی که از حقش خبر داره و واسش میجنگه حرفش برنده تره...
  • arash 1
  • irani ما کارون را نجات خواهیم داد اگر کارون نابود شود ایران نابود میگردد
  • فرزند کارون باید از استاندار و شهردار سابق شهرمان » اهواز « و همچنین نمایندگان حاظر در مجلس شورای اسلامی و 21 نماینده ی شورای شهر اهواز تقدیر به عمل آید :|
  • میثم یا خدا به ما رحم کنه یا باید ما دست از بی عرضگی بر داریم و 1کاری برای نفس کشیدنمون بکنیم.....
    • B A من در ایران زندگی نمیکنم ولی بچه خاک باک خوزستانم اما وقتی میبینم کارونی که زمانی بهترین لب کارون بود و حالا شده آب گندیده اشک در چمانم جاری میشه و ایران را مقایسه میکنم با این کشور ی که در حال حاظر زندگی میکنم مگر ایران چه چیزی کمتر از کشوره ای دیگر کم دارد همیه باید دست به دست هم بدیم تا کارون بهتری بسازیم آمین
  • عجیب!!!! چرا خوزستان باید این همه زجر ببیند!!! خوزستان جزو ایران نیست؟
  • سید.ع.م. نمیدانم چه بگویم اون از نخلهای ایستاده اعدام شدن واون از زمین های اجدادی که کارگاه شدن وحالا کارون وتازگی هوایمان واقعان تاسف دارد دیگر زندگی کردن در خوزستان
  • حسین باید همه جمع بشیم واین دستگاه یونی را ازبین برد
  • خوزستانی من یه خوزستانی ام اما ساکن تهران چرا هر مشکلی که برای خوزستان پیش میاد میندازن گردن تهرانیها تو تهران هم نمیشه نفس کشید اگر هم واقعا این سپر یونی باعث این مشکلات شده مگه خوزستان استانداری یا شهرداری نداره خوب اعتراض کنین فقط حرف مفت!!!!!!!!!!!!!!
    • ناشناس جناب نیازی به افتخار در زندگی به تهران نیست مثلا شما که تهران زندگی میکنی جرات اعتراض به چه مساله ایی رو به خودت دادی که حالا از همشهریان محترمت میخوای اعتزاض کنن؟ مساله اینه که آبت سرده و نانت گرم...
    • t.nik خوبه خوزستانی هستی...
  • ناشناس afto gaz male khozestane vali mardom bayad bahaye sangine ghabzharo bedan. ye nafar migoft taghsire khodemone vali mardom chekar mitonan bokonan vaghti ba aslahe hame ro khafe mikonan. chand sale pish mikhastand khate metro to Ahvaz rah bendazan moghe kandan residan be ye shahre zirzamini vali maghamat na dast negah dashtand na hichi hame ro kharab kardand raft va sedasho dar nayavardand ine mamlekate ma va hefze asare bastani. motasefam ke iran viran shod
  • دکتر ساقی رامهــرمزی کارخانه سیمان رامهــــرمز در 5 کیلومتری شمال خاوری مرکز این شهرستان پاسخگوی کارکرد بسیار آلاینده ی خود نیست و هیچ گونه پشتیبانی هم از ورزش شهرستان رامهـــــــرمز نمی کند.آیا اگر این بزرگترین کارخانه سیمان کشور در شهری همچون اصفهان جای داشت به جز پیشکاری مردم و کارکرد بهنجاربازده دیگری داشت؟
  • رامهــرمز هوخنـور من مردم رامهــــرمز و حومه از دست هنجارشکنی و آلایندگی کارخانه سیمان رامهـــــــــــرمز به چه کسی و چه سازمانی دادخواهی کنند؟
  • کارخانه سیمان رامهرمز آرش کارخانه سیمان رامهـــــــــرمز آرش:ریشه ی همه ی بدبختی های ما خوزستانی ها آگاهی نداشتن از تاریخ درخشان استانمان،رشک ورزی و چشم تنگی دررویکردهایمان با یکدیگر و نداشتن سیاست و خرد گروهی می باشد .
  • نگاه دو دلیل اینکار اینه که مردمی که به نمایندگان خود اعتماد دارند باید اجازه چنین کاری رو بدهند
  • حسن سعادتي چقدر مسئولين مسئولند !
  • منصور با سلام.. به نظر من باران اسیدی درسته و این مسئله فقط واسه این مطرح شده که نخوان جلوی آلاینده های پولساز شهرمون مثل فولاد رو بگیرن! در ضمن من احساس سوزش در سینم می کنم و مطمئنم که از آلودگی هواست نه از فرکانس این دستگاه ! مردم خوزستان اگر کمی از ساده لوحی در بیایید به نفع استانمونه! اینقدر راحت گول همچین حرفایی رو نخورید! این دستگاه هیچ ربطی به تنگی نفس ما نداره! بگید جلوی آلاینده ها رو بگیرند!
  • شهروند اهوازی با سلام بنده و همسرم بدون هیچ عارضه تنفسی دچار تنگی نفس پس از بارندگی شدم.دو شایعه در اهواز شده که یکی این هوای اسیدی یکی ناشی از یکسری کارهائی است که در سایت هسته ای نزدیک دارخوئین انجام دارن میدن. و یکی دیگه اینکه ناشی از منهدم نمودن بمبهای شیمیائی سوریه در نزدیک مرز هستش . چون گرد غبار طی سالیان قبل با بارندگی کاملا رفع میشد ولی الان دیگه برعکس مردم راهی بیمارستان میشن حتی کسانی که سابقه تنگی نفس ندارن
  • انیتا دلم میسوزه واسا خودمون.با این همه ثروت امکانات که نداریم هیچ موش ازمایشگاهی هم میشیم.خوب یهو بیان هر چی دارو ایدز و سرطان و موشک و بمب هم دارین تو خوزستان امتحان کنید.این همه مذاکره شد که تحریما نفتی برداشته شه اونوقت سرزمین نفت ایران شده اییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییین.