چه ویژگی‎هایی از «چهارطاقی دره‌بوری» خوزستان یک اثر ثبت ملی ساخت؟

چهارطاقی دره‌بوری یکی از آثار فرهنگی ـ تاریخی استان خوزستان است که چندی پیش با شماره 32504 در فهرست آثار ملی جای گرفت.

خورنا – این اثر تاریخی در منطقه آب جاز و در شرق روستای دره‎بوری و در کنار ایلراه شوکل به گریوه در ۲۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان لالی واقع شده است.

باتوجه به شیوه معماری اثر، وضع موجود قابل مقایسه با بناهای مذهبی دوره ساسانی است که کاربری آتشکده و جایگاهی خاص در آن دوره را داشته‎اند.

در دوره‎های بعد، مرمت و بازسازی‎های زیادی روی این اثر انجام شده است و در ساخت این بنا نیز از مصالح بوم‎آورد سنگ و ملات گچ و شفته آهک استفاده شده است.

از جمله ویژگی‌هایی که باعث شده این اثر در فهرست آثار ملی جای گیرد می‌توان به این مورد اشاره که چهارطاقی دره‌بوری دارای پلان مربع با یک اتاق در مرکز و چهار ورودی است که روی ورودی‎ها طاق تعبیه شده که در قسمت شمالی اثر به یک دالان طواف یا خروجی منتهی می‎شود.

همچنین تزئینات گچ‎بری در فیلپوش‎های زیر سقف و دیگر سطوح داخلی دیوارها به چشم می‎خورد و سقف اثر بصورت مدور روی پلان مربع بنا شده است.

درخور ذکر است با ثبت چهار طاقی دره بوری در فهرست آثار ملی، این اثر در حفاظت و نظارت وزارت میراث فرهنگی قرار گرفته است و هرگونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود برابر مواد ۵۵۸ تا ۵۶۹ از کتاب پنجم قانون مجازات‎های اسلامی، تعزیرات و مجازات‎های بازدارنده، جرم محسوب می‎شود و مرتکب، مشمول مجازات‎های قانونی خواهد شد؛ ضمن این‎که مرمت و بازسازی اثر صرفاً با تأیید و نظارت وزارتخانه ممکن خواهد بود.

منبع: روابط عمومی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان