مهار گازهای فلر؛ تراژدی غم‌انگیز

نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس معتقد است گازهای همراه نفت باید به صورت رایگان در اختیار بخش خصوصی قرار گیرند چراکه تنها در این شرایط فلر به برق یا فرآورده تبدیل خواهد شد.

حسین امیری خامکانی با اشاره به اینکه طبق قانون باید تا پایان برنامه ششم توسعه کشور گازهای همراه نفت تبدیل به اتان و محصولات مختلف شده و دیگر هدر نروند، درخصوص میزان پیشرفت در این مهم از زمان آغاز برنامه تاکنون، گفت: مهار گازهای فلر تراژدیِ بسیار غم‌انگیز است که سال‌هاست در حوزه انرژی مطرح شده و باوجود آنکه دولت‌‎های مختلف مهار این گازها را در برنامه خود گنجانده‌اند اما این مهم هنوز محقق نشده است.

علاقه‌مندی سندیکای برق برای تبدیل گازهای همراه نفت به برق نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگرچه مدتی بخش خصوصی در سندیکای برق برای تبدیل این گاز به برق و صدور آن ابراز علاقه‌مندی کرد اما به دلیل برخی مشکلات این اتفاق رخ نداد، البته “ارائه گاز فلر به صورت رایگان به بخش خصوصی” پیشنهاد کمیسیون انرژی مجلس همان سال بود اما این مهم در قانون بودجه به تصویب نرسید و قیمت پایه‌ای برای فروش این گازها درنظر گرفته شد که در نهایت عدم استقبال بخش خصوصی را به دنبال داشت چراکه بخش خصوصی توان خرید گازهای همراه نفت را ندارد.

در چه شرایط فلر به برق، پالایش یا فرآورده تبدیل خواهد شد؟

وی با یادآوری اینکه دولت‌ها موظف به مهار گازهای همراه نفت تا پایان برنامه ششم توسعه کشور هستند، افزود: باید این گازها به صورت رایگان در اختیار بخش خصوصی قرار گیرند چراکه تنها در این شرایط فلر به برق یا فرآورده تبدیل خواهد شد.

عده‌ای با این توجیه -که گازهای فلر جزو اموال عمومی هستند- مانع از ارائه رایگان آن‌ها به بخش خصوصی شده‌اند اما باید پرسید؛ آیا بهتر است این گازها رایگان در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته و بهینه شوند یا هدر روند؟

امیری خامکانی با بیان اینکه تبدیل فلر به محصولات مختلف نیاز به منابع مالی  دارد لذا لازم است مشوق‌هایی در قالب فاینانس در اختیار بخش خصوصی داخلی و خارجی قرار گیرند تا انگیزه ایجاد شده و تبدیل گازهای همراه نفت به محصولات مختلف امکان‌پذیر شود، توضیح داد: عده‌ای با این توجیه -که گازهای فلر جزو اموال عمومی هستند- مانع از ارائه رایگان آن‌ها به بخش خصوصی شده‌اند اما باید پرسید؛ آیا بهتر است این گازها رایگان در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته و بهینه شوند یا هدر روند؟

در شرایط فعلی تنها می‌توان جلوی هدررفت حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد گازهای همراه نفت را تا پایان برنامه ششم گرفت این نماینده مجلس در حالی که معتقد است با طی کردن روند فوق دولت نمی‌تواند به مهار گازهای فوق اقدام کند، اضافه کرد: در خوش بینانه‌ترین حالت می‍‌‍‌توان جلوی هدررفت حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد گازهای همراه نفت را تا پایان برنامه ششم گرفت.

آمادگی کمیسیون انرژی برای کمک به طرح‌های سرمایه‌گذاران در حوزه برق، گاز و نفت نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی همچنین از آمادگی کمیسیون انرژی برای استقبال و کمک به طرح‌های سرمایه‌گذاران در حوزه برق، گاز و نفت خبر داد.